Hög forskningsaktivitet
Forskningen med data från Höftprotesregistret och Knäprotesregistret har varit mycket omfattande. Dessa registers data förvaltas nu av Ledprotesregistret och forskningen fortsätter. Under årtionden har forskningen gett resultat som kommit patienterna till nytta. Man har kunnat visa vilka metoder och vilka implantat som fungerar bäst för vilka patienter.
Högklassiga registerdata
Ledprotesregistrets data är högklassig på flera sätt. Nästan alla primära knä- och höftprotesoperationer som utförs i Sverige finns med. Andelen omoperationer är inte lika hög, men tillräckligt hög för att data ska vara mycket användbara. Det finns en rik variabellista, det vill säga det finns en mångfald typer information om patienterna, operationerna och utfallet. Data med hög kvalitet har samlats sedan flera decennier tillbaka. Personnummersystemet och tillgången till andra svenska register med hälsodata möjliggör samkörningar.
Allt detta sammantaget gör Ledprotesregistret till en internationellt sett exceptionell informationskälla för forskning. Produktionen av forskningsresultat har också varit betydande och fortsätter att vara det. En lista på avhandlingsarbeten som helt eller delvis baseras på data från Ledprotesregistret och dess föregångare finns under rubriken Avhandlingar.
Internationellt samarbete
Knä- och höftprotesregistren har haft ett betydande internationellt forskningssamarbete och det fortsätter genom Ledprotesregistret. Företrädare för registren har varit initiativtagare både till NARA, Nordic Arthroplasty Register Association, och ISAR, International Society of Arthroplasty Registries. Ledprotesregistret ingår i en lång rad pågående forskningsprojekt med deltagare från Australien, USA, Schweiz och Storbritannien.
Läs mer om ISAR, International Society of Arthroplasty Registries.
Forskning